måndag 23 september 2013

Flickan på tavlan av Rebecka Åhlund


Har du läst och gillat Ingelin Angerborns spökböcker (Rum 213 med flera), Skuggan i väggen av Kerstin Lundberg Hahn eller kanske Maria Gripes mystikböcker? Då är det här nog en bok för dig!

Ella är en 12-årig tjej som står med ena benet i barndomen och det andra på väg att ta klivet ut i ett pirrande tonårsliv. Ibland är hon liten, ibland stor. När hon av en slump blir bekant med 14-årige Dylan är det först riktigt pinsamt att erkänna att hon går på mellanstadiet. Men Dylan bryr sig inte om den saken. Plötsligt uppstår en skillnad mellan Ella och kompisarna Bibbi och Sukran; ska hon bli först med allt det där som väntar, killar, rökning och allt vad det är?

Samtidigt köper Ellas föräldrar ett pittoreskt gammalt hus på landet. Ella är allt annat än glad åt att behöva tillbringa helgerna på det tråkiga stället och saknar sitt liv i stan. Men snart börjar det hända konstiga saker i huset som gör att Ella får annat att tänka på. Saker faller ner från väggarna rätt vad det är och ljuset slocknar oförklarligt. Hur kan det mystiska familjeporträttet på väggen flytta på sig helt plötsligt? Och vem är flickan på tavlan, som tycks följa betraktaren med blicken? Med eller mot sin vilja blir Ella indragen i husets mörka historia. Hon lär känna Folkas, en lite gåtfull äldre man som bor i närheten. Det är som om han ruvar på sanningen...

Det här är en spännande spökhistoria och samtidigt en berättelse som handlar om den sköra linjen mellan barndom och ungdom. Här finns också ett budskap, om att våga se att en kompis har det svårt, att stå upp för någon och vara en medmänniska. Boken är ganska lättläst. Rekommenderas!

Finns boken inne?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar