torsdag 24 oktober 2013

Se upp för elefanterna av Ulf Nilsson

Se upp för elefanterna är en bok som har några år på nacken och som kanske inte lånas så där jätteofta. Men det är en fin, rolig och fantasifull liten berättelse som jag tror många kan tycka om, om man ger den en chans! Den är inte så tjock, så den passar nyblivna läsare i 7-8-åldern, samtidigt som det är en fin högläsningsbok från 5 år och uppåt.

Max föräldrar har en djuraffär. När föräldrarna åker på cykelsemester ska Max bo hos mormor och en bekant som heter Sören Kvist ska sköta djuraffären. Men Sören dyker inte upp! Det blir Max som får ta över uppgiften att sköta affären. Och det går faktiskt riktigt bra. Han har ju så god hand med djur, det säger alla! Plötsligt dyker en journalist upp och gör ett reportage om pojken och hans butik. Nästa dag står det i tidningen: "Han tar hand om alla djur!" Och så börjar det dråsa in folk i affären. Alla vill lämna ifrån sig sina djur för att Max ska sköta om dem. En orm, en apa och så vidare ... och till slut - en elefant! Hur ska det gå?

Författaren Ulf Nilsson har skrivit mängder av barn- och ungdomsböcker ända sedan 1970-talet. Mest känd är han för bilderböcker som Älskade lilla gris, böckerna om Lilla syster Kanin, En dag med mössens brandkår, Adjö herr Muffin och Alla döda små djur. Som alla riktigt bra författare har han sin egen ton. I hans böcker finns alltid en mycket varm mänsklighet, mild humor och livsvisdom. Det kan handla om att vara liten och rädd. Att försöka göra rätt för sig. Att försöka förstå sig på andra människor. Att inte alltid räcka till.

Finns boken inne?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar