torsdag 6 februari 2014

Små mekaniska mirakel av Lissa Evans

Peter Luttens pappa är korsordskonstruktör och hans mamma forskar och tittar i mikroskop. Hans föräldrar är smarta, men inte särskilt kloka. Hade de varit det hade de inte gett honom ett namn som kan läsas P. Lutten! Särskilt inte med tanke på hur kortväxt Peter är.

När berättelsen börjar flyttar familjen till den lilla staden Beeton eftersom mamman har fått ett nytt jobb. Där upptäcker Peter till sin fasa att de bor grannar med tre helt förskräckliga flickor som är enäggstrillingar och som inte lämnar honom ifred en sekund, utan spionerar på honom och skriver artiklar om det i sin tidning. Bläää!

Men i Beeton upptäcker Peter också att det finns ett mystiskt, igenbommat gammalt hus, som har tillhört hans pappas farbror Tony. Peters pappa berättar att Tony försvann spårlöst för många år sedan. Och inte nog med det. Tony var trollkarl!

I en gammal pennburk hittar Peter så ett lönnfack med gamla mynt. När Peter lägger i ett av mynten i en gammal telefonautomat i närheten ringer telefonen. Det är från biblioteket, som meddelar att Peter har en bok att hämta där. Vadå för bok? Peter förstår ingenting ... Nu börjar ett riktigt rafflande äventyr. Med hjälp av mynten (och en viss irriterande ung dam) samlar Peter ihop olika ledtrådar runtom i staden. Det gäller att hitta farbror Tonys hemliga trolleriverkstad i tid, innan gåtans lösning går förlorad - och innan någon annan hinner före ...

Det här är en historia för alla dem som fascineras av mysterier, trollkonstnärer, symboler, chiffer, gamla mystiska saker och klurigheter av alla slag. Rekommenderas varmt från 8 år och uppåt, för dig som gillar tjocka, härliga böcker! Perfekt också som högläsning.

Finns boken inne?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar